Loodgieter

Een loodgieter houdt zich bezig met veel verschillende dingen. De bekendste werkzaamheden zijn vaak het vervangen van een leiding of een verstopte gootsteen oplossen. Loodgieters houden zich bezig met het aanleggen, onderhouden en van alle afvoer- en waterleidingen en de riolering. Dit is alleen nog niet alles wat een loodgieter kan doen. Benieuwd naar de andere werkzaamheden die je kan later uitvoeren door een loodgieter. Lees hierover meer in deze blog. 

De werkzaamheden van een loodgieter

Het loodgietersvak is erg breed en een loodgieter houdt zich dan ook bezig met veel verschillende taken. Hieronder worden de taken van een loodgieter weergeven. 

  • Cv-ketel: alleen erkende specialisten mogen nog een cv-ketel aansluiten of repareren, wegens het gevaar voor koolstofmonoxidevergiftiging. Wanneer je dit niet door een erkende installateur laat doen is de kans groot dat je een boete krijgt. De meeste loodgieters zijn tegenwoordig erkend.
  • Ontstoppingen: een verstopte leiding is altijd erg vervelend. Zeepresten, haar en vet in de badkamer of keuken zijn vaak de oorzaak van een verstopte afvoer. Een loodgieter lost dit probleem op, zonder gebruik te maken van gevaarlijke chemicaliën.
  • Sanitair: een loodgieter kan ook sanitair in je woning aansluiten of repareren.
  • Leidingwerk: een loodgieter is gespecialiseerd in het aanleggen, verplaatsen of onderhouden van leidingen.
  • Verwarming: wanneer je problemen hebt met je verwarming kan een loodgieter dit oplossen. Ook kan een loodgieter een nieuwe verwarming aanleggen, of dit nu een cv-ketel of een warmtepomp is, dat maakt niet uit.
  • Lekkage: wanneer je waterleiding of dak van je woning aan het lekken is, kan een loodgieter dit ook oplossen. Een loodgieter dicht het lek en voorkomt verdere schade. 

Meer weten over de werkzaamheden van een loodgieter? Kijk op loodgieter-gids.be voor meer informatie. 

Wat kost een loodgieter?

De kosten van een loodgieter hangen af van het loodgieterswerk en hoeveel tijd de loodgieter nodig heeft voor de klus. Het onderhouden van een cv-ketel kost gemiddeld €70,- tot €80,-. Het ontstoppen van een afvoer kost gemiddeld €85,- tot €95,-. Een verstopping van de riolering kost ongeveer €130,- tot €150,-. 

Het uurtarief van een loodgieter is gemiddeld €75,- tot €160,-. Loodgieters handelen altijd via een vast uurtarief, omdat een loodgieter vaak goed kan inschatten hoe lang hij bezig is met een bepaalde klus. Een loodgieter met veel ervaring zal duurder zijn dan een loodgieter met weinig ervaring. 

Hieronder vind je een prijstabel met een aantal prijsvoorbeelden

Loodgieter prijzen 2023

Loodgieterswerk Gemiddelde tijdsbesteding Gemiddelde prijs
(incl. arbeidskosten, materiaal en btw)
CV onderhouden Circa 30 minuten €70,- tot €80,-
Lekkage opsporen Circa 30 minuten €70,- tot €80,-
Afvoer ontstoppen Circa 1 uur €85,- tot €95,-
Dakgoot repareren Circa 2 uur €130,- tot €150,-
Riolering ontstoppen Circa 2 uur €130,- tot €150,-