Hemelwaterafvoer is een essentieel onderdeel van het onderhouden van uw woning. Wanneer het hemelwater niet of niet goed wordt afgevoerd kan dit veel schade toebrengen aan bijvoorbeeld uw gevel of dakwerk. Het is voor u daarom belangrijk dat u uw hemelwaterafvoer gewoon goed regelt. In dit artikel lees u welke opties er zijn voor een correcte afvoer van hemelwater.

Regenwater dat u vrij laat lopen, dus zonder dakgoot en regenpijp, zorgt ervoor dat de gevel en muren van uw woning veel natter zijn dan nodig is. U kunt zich voorstellen dat dit uw woning te lijden geeft voor wat betreft de staat van uw muren en gevel. Een natte muur vriest bijvoorbeeld gemakkelijk kapot. Ook het aangezicht van uw woning verminderd bij een slechte hemelwaterafvoer. U zult vieze spetters en verschillende vlekken gaan zien naar verloop van tijd.

Een goede afvoer van het hemelwater is dan ook geen overbodige luxe.

Hemelwater afvoeren middels goten

De minst arbeidsintensieve weg voor hemelwaterafvoer is het aanleggen van een goed gotensysteem rondom en aan uw woning. Met deze goten bent u in staat om het regenwater af te voeren via bijvoorbeeld het riool. U kunt dus overwegen om bijvoorbeeld een goede zinken dakgoot aan te leggen.

Duurzaam alternatief voor hemelwaterafvoer

Water uit de kraan via de waterleiding is vrij kostbaar. Zeker als u het gebruikt om bijvoorbeeld uw gieters te vullen. Daarom is het een goede keuze om een regenton te gebruiken voor de opvang van uw hemelwater. Regentonnen zijn een goedkope en duurzame manier voor afvoer van uw hemelwater en wat ons betreft zeker de moeite waard. Al biedt een regenton natuurlijk nooit de garantie dat u niet zo droog blijft zitten als bij aan afvoer op bijvoorbeeld het riool.

Hemelwater in uw regenton is erg geschikt voor:

  • planten buiten en binnen water te geven
  • uw auto te wassen
  • de ramen van uw huis te wassen

Overstort aansluiten voor hemelwaterafvoer

Een tevel aan hemelwater kan worden afgevoerd middels d.m.v. een grindput of infiltratieput, het is een natuurlijke aanvulling van het grondwater.

Een grindput is voor iedere handige harry goed zelf te maken. U graaft een gat van bijvoorbeeld 50 * 70* 80 cm en brengt een laag grind aan op de bodem van uw grindput. Vervolgens maakt u een bekisting van bijvoorbeeld oude tegels langs de zijkanten (ongeveer 2 tegels hoog) en vult de put tot zo’n 3 centimeter onder de rand. Als u nu uw helmelwaterafvoer compleet wilt maken zorgt u ervoor dat de regenpijp boven de grindput wordt gemonteerd en klaar is Kees.

Wij hopen u met dit artikel een aanzet te geven tot een goede hemelwaterafvoer. Mocht u vragen hebben? Stel deze dan aan de medewerkers van Joslaan.nl. Jos Laan is specialist in hemelwaterafvoer, lekkage en dakgoten.