Een huis dient ook altijd een goed dak te hebben. Dit om te voorkomen dat het binnen regent maar ook ter isolatie van het huis en om de warmte binnen te houden. U kunt kiezen uit diverse soorten dakbedekking waarvan EPDM er eentje is.

Wat is EPDM?

De afkorting EPDM staat voor een combinatie van Ethyleen, Propyleen en Di Monomeer. Het is een synthetische variant op natuurlijk rubber dat gebruikt wordt als folie om daken mee te bedekken. Met name voor platte en licht hellende daken is EPDM uitermate geschikt om te gebruiken en dit wordt dan ook reeds decennia lang toegepast. Als EPDM gevulkaniseerd wordt, wordt het soepel en elastisch waardoor het makkelijk te verwerken is.

Eigenschappen van EPDM

EPDM is een kunstmatig materiaal dat bestaat uit diverse chemische bestanddelen. Door die combinatie is het juist zo goed geschikt om daken mee dicht te maken. EPDM beschikt over een aantal bijzondere eigenschappen. Zo is het blijvend elastisch bij temperaturen tussen de – 35 en + 120 graden Celsius.

Ongevoelig voor invloeden van buitenaf

Daarnaast is EPDM ongevoelig voor UV stralen en Ozon. Ideaal natuurlijk voor een plat dak waar de hele dag de zon op staat te schijnen. Het is ook bestand tegen veel soorten zouten, zuren en logen dus als het in aanraking komt met bepaalde chemische stoffen beschadigt het daar niet van. Daarnaast is het wortelvast en prima bestand tegen rotten. Ook is het bestand tegen zeer uiteenlopende weersomstandigheden en micro-organismen.

Lange levensduur

Een dak dat gemaakt wordt van EPDM kan lang mee gaan dus dat is een zeer gunstige eigenschap. Als u een dak van EPDM laat maken kunt u er van verzekerd zijn dat u er lang plezier van zult hebben.

EPDM vs bitumen

Een veelgebruikt materiaal voor daken is ook nog altijd bitumen. Ook dit wordt vloeibaar bij verhitting en wordt daarom veel gebruikt om een dak mee te bedekken. Als EPDM vergeleken wordt met bitumen voor op het dak heeft het eerste materiaal een aantal voordelen.

Gaat langer mee

EPDM heeft een langere levensduur dan bitumen. Daar waar een bitumen dak gemiddeld zo’n 25 tot 35 jaar meegaat kan een EPDM dak wel langer dan 50 jaar blijven zitten.

Dunner en licht in gewicht

Een dak dat van EPDM gemaakt is, is een stuk dunner dan een van bitumen. Het bestaat slechts uit één laag die tussen de 1,2 en 1,5 millimeter dik is. Dit betekent minder werk omdat er maar één laag aangebracht dient te worden maar ook dat het lichtgewicht is en minder belasting geeft op de muren en het frame die het dak dragen. Een bitumen dak wordt doorgaans in meer lagen aangelegd, is dikker en weegt veel meer.

Beter bestand tegen verschillend weer

EPDM kan beter tegen verschillende weersomstandigheden dan bitumen. Het is bestand tegen Ozon, UV stralen en wind terwijl bitumen juist onder invloed daarvan hard kan worden. Als dit zich voordoet wordt het dak sneller oud en vertoont het eerder scheuren.

Lijmen in plaats van branden

Bij het aanbrengen van EPDM is geen vuur nodig in tegenstelling tot bitumen dat met open vuur aangebracht wordt. Dit maakt het leggen van EPDM ook veiliger voor de installateur.

Aandachtspunten bij het zelf aanbrengen van EPDM


EPDM kunt u zelf aanleggen maar u kunt dit ook te laten doen door een professioneel bedrijf. Bij het werken met EPDM staat voorop dat dit altijd veilig gebeurt. Zorg er daarnaast voor dat de ondergrond waarop de EPDM gelegd wordt droog is. Werken met vochtig weer is af te raden dus kies voor een goede droge dag om het dak te leggen. Indien het mistig is kan de contactlijm die gebruikt wordt voor de bevestiging van het dak niet verwerkt worden.

Kosten van EPDM

Om EPDM aan te leggen is niet alleen het materiaal zelf nodig maar dient u er ook rekening mee te houden dat er een goede ondergrond aangebracht wordt waarop het dak verlijmd wordt. Zelf leggen scheelt veel in de kosten omdat u dan geen uurloon betaalt. Een gemiddeld dak kan al in een dag gelegd worden. Vergelijk een aantal bedrijven met elkaar en vraag offertes aan voor materiaal en voor het eventuele leggen.

Bron: Dakdekker Bedrijvengids