Nieuw dak? Vergeet de dakgoten niet!

Is jouw dak aan vervanging toe?  Bij het investeren in een nieuw dak voor je huis zijn er talloze factoren om rekening mee te houden. Van het kiezen van het juiste type dakbedekking tot het vinden van een geschikte dakdekker, het proces kan behoorlijk overweldigend zijn.

Helaas worden vaak de dakgoten over het hoofd gezien. Hoewel dakgoten misschien klein lijken in vergelijking met het dak zelf, spelen ze een essentiële rol bij het beschermen van je huis tegen waterschade en andere problemen.

Een nieuw dak: de mogelijkheden

Volgens https://www.bouwadviseur.be/dakwerken/prijs-nieuw-dak/, zijn er twee keuzes wanneer je een nieuw dak nodig hebt:

  • Nieuwe dakbedekking: het vernieuwen van de dakbedekking is de meer budgetvriendelijke optie, mits de dakconstructie nog in goede staat verkeert. Kleine herstelwerkzaamheden aan de constructie zijn natuurlijk wel uitvoerbaar. Wanneer er sprake is van ernstige beschadiging of veroudering, is een volledig nieuw dak een betere keuze.
  • Volledig nieuw dak: het aanbrengen van een geheel nieuw dak brengt aanzienlijke kosten met zich mee, doch dit resulteert in een dak dat vele jaren meegaat. Overweeg de opties voor dakisolatie en zonnepanelen. Dankzij deze energie-efficiënte aanpassingen zul je besparen op je energiekosten.

Zoals eerder genoemd wordt bij het plaatsen van een nieuw dak vaak één ding vergeten: de dakgoten. Terwijl deze een belangrijke functie hebben en daarom niet vergeten mogen worden.

Wat is de functie van dakgoten?

Dakgoten zijn verantwoordelijk voor het opvangen en afvoeren van regenwater, smeltwater en ander vocht dat zich op je dak ophoopt. Dit voorkomt dat water zich ophoopt en schade veroorzaakt aan je dakbedekking, muren, fundering en landschap. Als je een nieuw dak laat plaatsen, is het van cruciaal belang om ook je dakgoten grondig te inspecteren en, indien nodig, te vervangen of te upgraden.

Bij het kiezen van nieuwe dakgoten moet je rekening houden met het materiaal, de grootte en het ontwerp. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals aluminium, vinyl, staal en koper.

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals duurzaamheid, onderhoudsvereisten en uitstraling. Het is ook belangrijk om de juiste maat dakgoten te kiezen op basis van de regenval in jouw regio. Te kleine dakgoten kunnen overlopen tijdens zware regenval, terwijl te grote dakgoten mogelijk niet effectief water kunnen afvoeren.

Het belang van onderhoud

Wanneer je een nieuw dak hebt, is het belangrijk om deze in goede conditie te houden. Dit doe je door je dak jaarlijks te laten onderhouden door een dakdekker.

Verder mag je het belang van regelmatig onderhoud van je dakgoten ook niet onderschatten. Bladeren, takken en ander vuil kunnen zich ophopen in de goten en de afvoer verstoppen, wat kan leiden tot overlopen en lekkages. Plan regelmatige schoonmaak- en inspectiebeurten om ervoor te zorgen dat je dakgoten vrij blijven van verstoppingen.