In dit artikel besteden wij aandacht aan het repareren van een dakgoot. Wij leggen u uit hoe u zelf de dakgoot kunt repareren. Wij behandelen zowel de gewone kunststof dakgoot als de zinken dakgoot.

Lekt uw dakgoot door barsten of gaten?

Vooral kunststof dakgoten hebben last van lekkage door verwering van de dakgoot. Door deze verwering kunnen er barsten of gaten ontstaan in uw kunststof dakgoot. Dit soort slijtage komt meestal voor bij oudere dakgoten (10 jaar +) maar ook bij jongere dakgoten kan schade natuurlijk ontstaan door bijvoorbeeld een ongelukje. Het vervelende van een lekke dakgoot is, of het nou om zink of kunststof gaat, is dat het op den duur vaak andere schade met zich meebrengt. Het is goed om hier extra op te letten zodat u deze schade direct kunt opmerken.

Een lekke dakgoot zorgt nogal eens voor:

  • rottende plekken in uw daklijsten
  • houtrot in uw dakopzet
  • rottende kozijnen in uw woning
  • kapotvriezen van muren door teveel vocht
  • andere plekken die kapot gaan of rotten door teveel water

Kunststof dakgoot repareren

Allereerst doet u er verstandig aan om alle verbindingstukken in uw dakgoot te controleren op kwaliteit. Door ouderdom ontstaan hier vak al eerste lekkages door een verminderde afsluiting of erosie van de goot. Mochten uw verbindingselementen stuk zijn dan kunt u die uiteraard eenvoudig vervangen door er nieuwe stukken op te zetten.

Heeft u vervolgens gaten of scheuren in de kunststof dakgoot dan kunt u ervoor kiezen om uw dakgoot te herstellen. U dient in dat geval het te repareren stuk goot goed schoon te maken met bijvoorbeeld allesreiniger of bijvoorbeeld CIF. Daarna maakt u de goot schoon met water en spoelt u het te behandelen deel goed af. Eenmaal droog schuurt u het stuk dakgoot op met een niet al te grove schuurpapier waardoor het oppervlak van de dakgoot ruw en egaal wordt. Heeft u dit gedaan? Dan kunt u de kunststof dakgoot het beste behandelen met bijvoorbeeld PVC lijm voor een duurzaam resultaat. Laat de lijm goed uitharden en uw dakgoot kan weer jaren mee.

Extra tips voor repareren kunststof dakgoot

  • repareer de goot met mooi, droog weer.
  • zijn uw dakgoten echt slecht, laat ze dan vervangen
  • tijdig repareren voorkomt extra bijkomende schade
  • werk met zijn tweeën in het belang van de veiligheid (val van trapje etc.)

Zinken dakgoot repareren

voor de echte doe het zelver is het uiteraard ook mogelijk om de zinken dakgoot geheel zelfstandig te repareren. Zink wordt ook meestal aangetast door de jaren heen en is meestal goed te repareren. Meestal zijn de soldeernaden er de oorzaak van dat de zinken dakgoot lekt. Als u er niet helemaal zeker van bent dan kunt u het beste de hulp van onze experts inschakelen. Dit kan een hoop schade voorkomen.

Hoe wordt een zinken dakgoot gerepareerd?

Een zinken dakgoot kan vaak gerepareerd worden door een stuk zink er in te solderen. Het is een vrij eenvoudige reparatie die meestal lange tijd kan meegaan. Echte zijn uw zinken dakgoten ouder dan 15 jaar dan kunt u volledige vervanging best overwegen.

Cor van Meer

Een erkend specialist op het gebied van dakgoten reparatie is Cor van Meer. Het installatiebedrijf heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van het repareren van dakgoten en regenpijpen. Tot zover. Heeft u vragen of opmerkingen? Stel ze dan gerust, wij helpen u graag verder.