In principe kunnen de prijzen van de dakdekkers worden beperkt als u uw dak op tijd en regelmatig verzorgt. Het is raadzaam om regelmatig op het dak te lopen en te controleren op mogelijke schade. Op deze manier bespaart u geld door kleinere reparaties vaker te laten uitvoeren in plaats van te wachten tot het dak echt kapot is en dan volledig opnieuw moet worden afgedekt. De prijzen voor dakdekkers zijn afhankelijk van verschillende factoren en kunnen niet voor elk dak op dezelfde manier worden berekend. Toch zijn er manieren waarop u de kosten voor de uitbreiding of renovatie van uw dak bij benadering kunt bepalen en ramen.

Opbouw van de kosten

De prijzen van de dakdekkers zijn meestal afhankelijk van de oppervlakte van uw dak en de bijbehorende werktijd. Bij bijzonder gecompliceerde dakvormen neemt de benodigde arbeidstijd en daarmee de kosten voor de dakdekker toe. Gemiddeld rekent een dakdekker tussen de 40 en 80 euro per uur. De prijzen zijn hier sterk afhankelijk van de kwalificatie van de dakdekker en zijn ook onderhevig aan regionale schommelingen.

Voorbeeldberekening voor dakdekkersprijzen

Voor een standaardbedekking van 120 vierkante meter dak met dakpannen kunt u ongeveer 5.300 euro berekenen. Van dit bedrag komt ongeveer 4.300 euro voor rekening van de materiaalkosten van de dakbedekking en de voorbereidende werkzaamheden en ongeveer 1000 euro voor de dakbedekking van de dakdekker.

Voor een dure overkapping (bijv. met leisteen) met een oppervlakte van 120 vierkante meter kunt u een totale kostprijs van ongeveer 13.000 euro verwachten. De materiaalkosten en de kosten voor de voorbereidende werkzaamheden bedragen ongeveer 11.000 euro en de dakbedekking van de dakdekker ongeveer 2000 euro.

Met betrekking tot de personeelskosten moet worden opgemerkt dat het aanbrengen van de leisteenplaten extra inspanningen vereist. De dakdekkers moeten deze met leienagels of leipennen aan het dak bevestigen, wat bepaalde voorbereidende werkzaamheden vereist en de hoeveelheid werk voor de dakbedekking aanzienlijk verhoogt. Tegels daarentegen liggen min of meer losjes op het dak, waardoor de voorbereidende werkzaamheden en de dakbedekking minder werk vergen. Het positieve gevolg voor u is echter dat leien daken veel weer- en windbestendiger zijn dan pannendaken.

Voorrijkosten

Sommige dakdekkers vragen voorrijkosten. Soms worden deze kosten apart in de offerte opgenomen. Meestal zijn dit geen hoge kosten.

Gemiddeld uurloon

Dakdekker is geen beschermd ambachtelijk beroep waarvoor een specifieke opleiding vereist is. Naast de kwaliteit van de aangebrachte dakbedekking spelen naast de coating ook de diensten een rol: worden er schoonheidsreparaties aan de nok of schoorsteen uitgevoerd? De offerte voor een dakbedekking moet ten minste een basisreiniging, visuele inspectie, reparatiewerkzaamheden, priming en coating omvatten.
De prijzen voor een dakbedekking variëren van 8 tot 10 euro bij goedkopere aanbieders en 20 tot 40 euro per vierkante meter bij een gespecialiseerd dakdekker bedrijf. Ook hier is het raadzaam om diverse offertes en advies van onafhankelijke deskundigen in te winnen.

Soort dakbedekking

Elk dak met zijn eigen componenten van dakspanten, steunspanten, dakspanten, gordingen en dakbekleding is individueel. Voorafgaand aan een renovatie moet een expert daarom altijd een globale indruk krijgen van de toestand van de houten latten, de dakisolatie en de dakbedekking. Hij stelt ook graag een offerte op, die gebruikt moet worden bij de planning van een dakbedekking of dakcoating. De kosten en prijzen van een dakbedekking kunnen dus sterk variëren. Tot de dakbedekking behoort bijvoorbeeld ook de installatie van een nieuwe onderlaag of de vernieuwing van de latten, die tot vijf euro per vierkante meter kan kosten. Hieronder geven we een overzicht van de kosten van diverse soorten dakbedekking.

Overzicht indicaties per soort dakbedekking

Materiaal Prijzen dakbedekking / m2  Speciale kenmerken
Dakpannen / kleipannen €25 – €50 Grootste variatie in kleur, vorm Leisteen
Beton / Dachstein €20 – €30 Goedkoop, vrij zwaar
Koper €80 – €120 Duurzaam, weerbestendig
Plaatstalen pannen €20 – €30 Onderhoudsvriendelijk, weerbestendig
titaanzinkplaten €40 – €50 Onderhoudsvriendelijk, weerbestendig
Aluminium €25 – €35 Onderhoudsvriendelijk, weerbestendig
rieten dak €100 – €150 Duur, hoge onderhoudskosten
Bitumen €20 – €30 Gemakkelijk schoon te maken
Vezelcement golfplaten €25 – €50 Duurzaam, brandveilig
Kunststof dakpannen €20 – €30 Zeer licht, eerder voor kleinere daken (tuinhuizen, carports, etc.)

Dakbedekking/afvoer van oude dakbedekking: 8 – 18 Euro/m2

De kosten van de dakbedekking inclusief het materiaal voor het dak hangt af van de materiaalkeuze en het type dakbedekking: terwijl de kosten van een rieten dak ongeveer 100 euro per vierkante meter dakoppervlak bedragen, is de dakbedekking met betonnen dakpannen beschikbaar voor ongeveer 20 euro per vierkante meter. De prijzen voor de dakbedekking van een metalen dakbedekking liggen tussen de 20 en 90 euro per vierkante meter. Kosten en prijzen voor de dakbedekking variëren tussen 5.000 Euro en 20.000 Euro met een veronderstelde dakoppervlak van 200 vierkante meter. Vergelijk kosten en prijzen van meerdere leveranciers uitgebreid met één offerte.

Direct een dakdekker inschakelen via Dmdakwerken.nl

Wilt u weten welke prijzen u van de dakdekker kunt verwachten? De prijzen voor werkzaamheden aan het dak zijn zeer verschillend en variëren afhankelijk van de grootte, de inspanning en het gebruikte materiaal. Bovendien worden de kosten beïnvloed door factoren als regio, capaciteitsbenutting en specialisatie van de dakdekker. U kent nu enkele prijzen en de factoren die daarop van invloed zijn. Met een gratis en vrijblijvende offerteaanvraag op Dmdakwerken.nl kunt u vergelijkbare offertes voor uw project vergelijken.